Suuline traditsioon - 1917. a. revolutsiooni aeg

Revolutsiooni aeg 1917. a. olnud Paide kihelkonnas päris vaikne. Kohalised punased 1918. a. talvel, lühikest aega võtnud küll võimu oma kätte, kuid kõik olnud rahulik.
EKLA, f 199, m 44, 156 (IV-O) < Paide-Anna khk., Lasbutri [Lasputre] karjamõisa as. < Paide khk. - Hilda Kõrge < Mart Lillepott, 56 a. (1930)

Punaste võim (kohalised punased) kestnud 1917. a. sügisest novembrikuust kuni järgmise aasta veebruarini, kui tulid Saksa väed. Siis on võetud punaseid kinni. Sel ajal pole muidu midagi erilist olnud – elu läinud hariliku korra järele. Jutustaja teab seda aega Anna ümbruse kohta.
EKLA, f 199, m 44, 156 (IV-O) < Paide-Anna khk., Äivere k., Juhkami t. - Hilda Kõrge < Johan Tiisfeldt, 54 a. (1930)

Välispunaseist ja sõjavägedest jäänud Paide kihelkond 1917. a. puutumata. Kohalisi punaseid olnud küll. Viimased olid päris röövimise moodi inimestega ümber käinud, võtnud vägivaldselt toiduaineid jne. Tapmise kava küll pole nad koostanud.
EKLA, f 199, m 44, 156 (IV-O) < Paide-Anna khk., Seinapalu k., Villemi t. - Hilda Kõrge < Juhanes Valmsen, 38 a. (1930)

Mäo mõisas elanud revolutsiooni ajal Vene sõjaväed, ka taganejad väed käinud läbi korduvalt – rikkunud palju ja viinud asju ära. 1917. a. novembrikuus võetud mõis punaste võimu alla. Ülevõtjaiks olnud Tallinnast kaks vabrikumeest, üks soldat ja viis kohaliku komitee liiget. Mõisa renthärra pandud kassapidajaks ja moonamehi ka. Viimased nõudnud nii ja niipalju moona, 8-tunnilist tööpäeva jne. Jutustaja moon võetud ka. Toiduaineid kavatsetud anda uute normide järele. Tapmise kavatsusi pole kohaliste punaste aeg olnud. Sakslaste sissetulekuga toodud vana kord tagasi.
EKLA, f 199, m 44, 156/7 (IV-O) < Paide-Anna khk., Mäo < Purdi - Hilda Kõrge < Gustav Liiv, 62 a. (1930)

Purdi ümbruses olnud punased (kohalised) vähe aega võimul, jäänud kõik võrdlemisi vanamoodi. Valgekaart võtnud neilt varsti valitsuse.
EKLA, f 199, m 44, 157 (IV-O) < Paide-Anna khk., Pikaküla as. < Pikaküla m. - Hilda Kõrge < Mart Treial, 65 a. (1930)

Vene valgekaart olnud läbi minnes Tarbja külas öömajal.
EKLA, f 199, m 44, 157 (IV-O) < Paide-Anna khk., Tarbja k., Kuura t. - Hilda Kõrge < August Kerber, 36 a. (1930)

Saaremõisas ja Mustla ümbruses olnud kohaliste punaste valitsus lühemat aega enne jõulu. Midagi muud erilist pole siis olnud.
EKLA, f 199, m 44, 157 (IV-O) < Paide-Anna khk., Saaremõisa as. - Hilda Kõrge < Aleksander Viilup, 36 a. (1930)